Krypton vaikutus pakotteisiin: Ovatko sääntelyviranomaisten huolet perusteltuja?

Kryptovaluutoista, mukaan lukien CBDC:t, on nyt tullut osa sanktiota koskevaa kertomusta suuren käyttöönoton vuoksi.

Kryptovaluuttojen käyttö monien kansainvälisten hallitusten järjestöjen, kuten Yhdistyneiden kansakuntien (YK), Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kansainvälisten pakotteiden kiertämiseen, on ollut sääntelyviranomaisten huolenaihe kryptovaluuttojen luomisesta lähtien.

Digitaalisten valuuttojen nopea omaksuminen viimeisen kahden vuoden aikana tekee tästä keskustelusta tärkeämmän kuin koskaan, varsinkin keskuspankkien digitaalisten valuuttojen (CBDC), kuten digitaalisen yuanin, tulon myötä.

Haastattelussa 17. marraskuuta Yhdysvaltain apulaisvaltiovarainministeri Wally Adeyemo sanoi, että keskuspankkien digitaaliset valuutat eivät heikennä Yhdysvaltain pakotteiden tehokkuutta.

Adeyemon huomautukset seuraavat sanktioitujen venäläisten oligarkin Oleg Deripaskan kommentteja, jotka kehottivat Venäjän hallitusta käyttämään Bitcoinia Yhdysvaltain pakotteiden kiertämiseen ja jopa heikentämään Yhdysvaltain dollarin määräävää asemaa. "Yhdysvallat oli ymmärtänyt jo kauan sitten, että hallitsemattomat digitaaliset maksut eivät ainoastaan mitätöi koko taloudellisten pakotteiden tehokkuutta, vaan myös tuhoavat dollarin kokonaisuutena", Deripaska sanoi.

Bidenin hallinto yleisesti ottaen on ottanut kovan kannan kryptovaluuttayhtiöitä vastaan, jotka lietsovat tällaisia syitä. Se on todennut kryptovaluuttapörssien syyllistyneen kilpailevien maiden kautta toteutettujen kiristysohjelmahyökkäysten mahdollistamiseen.

Aiheeseen liittyvä: Ethereum dev joutuu kohtaamaan valamiehistön, koska sen väitetään auttavan Pohjois-Koreaa kiertämään pakotteita

Ransomware-hyökkäykset ovat jäävuoren huippu

Syyskuussa Treasury Department Office of Foreign Assets Control sanktioi over-the-counter-välittäjä Suexia lisäämällä sen niiden erityisten kansalaisten luetteloon, joiden varat on estetty ja joiden yhdysvaltalaisia henkilöitä on kielletty tekemästä rahoitustoimia heidän kanssaan. Valtiovirasto listasi myös Moskovan ja Prahan välittäjän toimistot osana pakotteitaan, mukaan lukien 25 kryptovaluuttaosoitetta Bitcoinille ( BTC ), Etherille ( ETH ) ja Tetherille ( USDT ).

Äskettäin, 8. marraskuuta, sääntelijä hyväksyi kryptovaluuttapörssin Chatexin ja takavarikoi yritykseltä 6,1 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttatokeneita. Molemmat pörssit sanktioitiin samoista syistä, eli kryptovaluuttojen hyväksymisestä, joita käytettiin hakkereiden maksamiseen lunnasohjelmahyökkäyksistä.

Cointelegraph keskusteli näistä sanktioista Ari Redbordin, TRM Labsin – lohkoketjun tiedusteluprotokollan – laki- ja hallitusasioiden johtajan kanssa. Redbord toimi aiemmin Yhdysvaltain valtiovarainministeriön apulaissihteerin ja terrorismin ja rahanpesun alisihteerin neuvonantajana.

Redbord kertoi Cointelegraphille: "Nämä ovat yhteensopimattomia sisäkkäisiä pörssejä tai parasiittivirtuaaliomaisuuden palveluntarjoajia, jotka sijoittuvat suurempien yhteensopivien pörssien infrastruktuuriin hyödyntääkseen niiden nopeutta ja likviditeettiä."

Tämänkaltaiset pörssit elävät suurelta osin vaatimustenmukaisen kryptovaluuttaekosysteemin varjoissa, eikä niillä ole käytössä riittäviä noudattamismenettelyjä laittomien taloudellisten riskien välttämiseksi. Redbord mainitsi edelleen hallinnon kannan asiaan:

"Hallinto on ollut erittäin selvä, että lunnasohjelmat eivät ole krypto-ongelma. Se on kyberongelma, ja painopisteen tulisi olla kyberpuolustuksen koventamisessa. Valtiovarainministeriö on ollut toimissaan erittäin tarkoituksellinen – vain ajanut kryptoekosysteemin laittoman pohjan – esimerkiksi loisten VASP:ien ja darknet-sekoituspalvelujen – perään ylivoimaisen laillisen ja kasvavan kryptotalouden sijaan.

Terrorismin rahoitus kryptovaluutoilla on myös suuri huolenaihe sääntelyviranomaisille. Itse asiassa se on yksi tärkeimmistä motivoijista Intian sääntelyviranomaisen aikomuksen takana kieltää kryptovaluutat, mikä johti paniikkimyyntiin alueella, kun kehitys paljastui.

Redbord mainitsi, että viime vuoden aikana on tapahtunut globaali muutos "post-post" 9-11 maailmaan, jossa taistelukenttä on nyt pääosin digitaalinen. Hän lisäsi: "Olemme nähneet kryptovaluuttoja käyttävän terrorismin rahoituksessa, lunnasohjelmamaksuissa ja ohjelmallisessa rahanpesussa kansallisvaltioiden toimijoiden, kuten Pohjois-Korean, toimesta. Mutta olemme myös nähneet lainvalvontaviranomaisten käyttävän blockchain-analytiikkatyökaluja […] seuratakseen ja jäljittääkseen varojen kulkua näiden laittomien toimijoiden aiheuttamien riskien vähentämiseksi.

Se, että suurin osa kryptovaluutoista ja niitä mahdollistavista lohkoketjuista ovat avoimen lähdekoodin tuotteita, tarkoittaa, että lainvalvontaviranomaiset, sääntelyviranomaiset ja rahoituslaitokset näkevät paremmin rahavirrat kuin fiat-yhteensopivissa transaktiomekanismeissa. Jotta voidaan tehokkaasti varmistaa, että kryptovaluuttoja ei käytetä pakotteiden kiertämiseen, on kuitenkin välttämätöntä, että finanssivalvonnalla on parempi käsitys sitä tukevasta omaisuusluokasta ja teknologiasta.

Charlie Chen, hajautetun rahoitusprotokollan Horizon Financen markkinointijohtaja, kertoi Cointelegraphille: "Hallitukset ja rahoituslaitokset eivät ole vielä oppineet työskentelemään kryptovaluuttojen kanssa, joten heidät voidaan todella valita rikoksiin. Maailma on täynnä tarinoita, kuten Silkkitie. On olemassa todellisia kryptovaluuttoja koskevia rikostapauksia ja tuomioita, mikä tarkoittaa, että todisteita on."

Aiheeseen liittyvä:Iranin kenraali vaatii krypton käyttöä pakotteiden kiertämiseksi

CBDC:illä on minimaalinen vaikutus pakotteisiin

Toinen kryptoverssin näkökohta, joka voi mahdollisesti vaikuttaa pakotteisiin, ovat keskuspankkien digitaaliset valuutat. Kiina on tällä hetkellä johtava CBDC-maiden edistyneimmällä CBDC-ohjelmalla – digitaalisen valuutan sähköisellä maksulla tai digitaalisella juanilla.

Aiemmin suuret kiinalaiset pankit, jotka toimivat Yhdysvalloissa, ovat ryhtyneet alustaviin toimiin noudattaakseen Yhdysvaltojen pakotteita. Jotkut ovat kuitenkin huolissaan siitä, että tämän CBDC:n käyttöönotto globaaleilla markkinoilla voi johtaa dollarin heikkenemiseen ajan myötä, ellei Yhdysvallat ryhdy Kiinan ohjelman tahtiin.

Chen kuitenkin uskoo, että on vähän mahdollisuuksia, että CBDC:itä voitaisiin käyttää taloudellisten pakotteiden kiertämiseen. Hän sanoi: "Tällä hetkellä useimmat kansainväliset transaktiot tehdään Yhdysvaltain dollareissa, ja venäläisten yritysten on vaikea saada kumppaneitaan luopumaan dollareista digitaalisen ruplan hyväksi."

Hän lisäsi, että olemassa olevat tapahtumanseurantamekanismit ja -algoritmit mahdollistavat jo nyt epäilyttävien tapahtumien havaitsemisen, ja jatkossa näistä mekanismeista tulee vain kehittyneempiä ja tehokkaampia.

Tällä hetkellä ei ole esteitä, jotka estäisivät maksamasta sanktioitua osapuolta palvelusta Bitcoinin kaltaisilla kryptovaluutoilla. Vaikka käytettäisiin suosittuja kryptovaluuttoja ja sallittuja lompakoita, nämä liiketoimet jäisivät rahoitusalan sääntelyviranomaisilta huomaamatta. Chen kuitenkin selitti, että ongelmia syntyy, kun rahakkeet vaihdetaan fiat-valuuttoihin ja siirretään pakotteen kohteena olevan osapuolen pankkitilille.

Chen lisäsi: "Jos käytät suurta pörssiä, kuten Binancea, tämä pankkisiirto ei toimi. Siksi sinun on käytettävä pienempiä vaihtopalveluita, jotka ovat niin suosittuja neuvostoliiton jälkeisessä tilassa.

Vaikka kryptovaluutat kasvavat valtavirtaa päivä päivältä, monilla lainkäyttöalueilla ympäri maailmaa ne ovat edelleen suurelta osin sääntelemättömiä ja käyttöönotto on vielä syntymässä. Sellaisenaan kryptovaluuttojen kykyä käyttää kansallisvaltion mittakaavassa pakotteiden välttämiseksi on vielä määritettävä.

Yksi asia on selvää, onko krypto osoittautunut rahan seuraavaksi iteraatioksi tai vain toiseksi sijoitusmuodoksi, sääntelijät seuraavat sen käyttöä laittomissa toimissa, kuten sanktioiden välttämisessä.

Aiheeseen liittyvä: Kiinan CBDC:ssä on kyse kotimaisesta määräävyydestä, ei dollarin lyömisestä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *