Taistelu Web 3.0:n puolesta: Digitaalisen lompakon sodat ovat uusia selainsotaa

Samalla tavalla kuin selaimesta tuli ikkuna varhaiseen Internetiin, digitaalisista lompakoista on tulossa hajautetun Internetin eli Web 3.0:n käyttöliittymä.

Useimmat ihmiset eivät ehkä muista, että verkkosivustoilla oli joskus kuvakkeita, joissa luki "Tämä sivusto on optimoitu Internet Explorerille", mutta kaksi vuosikymmentä sitten se ei ollut harvinaista.

Aivan kuten tämän päivän taistelu Web 2.0 -monopolien ja Web 3.0 -yhteisöjen välillä, varhaisen kuluttaja-Internetin alussa käytiin samanlainen taistelu siitä, kuka omistaa sen portaalin: suljetun lähdekoodin globaali monopoli vai avoimen lähdekoodin voittoa tavoittelematon järjestö. .

Taistelu Internetin sielusta

Kauan ennen Web 3.0:aa selainsodat määrittelivät varhaisen Internetin. Netscape Navigator oli markkinoiden ensimmäinen kuluttajaselain ja ensisijainen selain webin ensimmäisille käyttäjille. Monille se oli synonyymi Internetin kynnyksellä.

Hitaasti mutta varmasti Microsoft kuitenkin hyödynsi monopoliasemaansa käyttöjärjestelmän alueella työntääkseen suljetun lähdekoodin vaihtoehtoaan: Internet Explorer (IE). Se pystyi kilpailemaan Netscapesta ja siitä tuli käyttäjien oletusvalinta yksinkertaisesti pakkaamalla selaimen Windowsiin.

Vuonna 1998 Netscape avasi selaimensa avoimen lähdekoodin ja auttoi luomaan Mozilla Foundationin, joka tuki sen avustajista koostuvaa ilmaisten ohjelmistojen yhteisöä. Vuoteen 2002 mennessä avoimen lähdekoodin periaatteisiin perustuva Mozilla Firefox -selain lanseerattiin alkuperäisellä koodinimellä ”Phoenix” viitaten siihen, kuinka se nousi tuhkasta.

Taistelu Internetin sielusta käytiin. Internet Explorer oli suljetun lähdekoodin; Firefox oli avoimen lähdekoodin. Internet Explorerin käynnisti monopoli; Firefoxia pyöritti säätiö.

Firefox mursi Microsoftin suljetun lähdekoodin kuristusotteen ja avasi tietä Chromelle, joka rakennettiin avoimen lähdekoodin Chromium-projektiin. Yhdessä mobiiliverkon nousun kanssa se heitti jakoavaimen Internet Explorerin vaihteisiin. Jos näin ei olisi, käyttäjät saattavat edelleen nähdä "Tämä sivusto on optimoitu Internet Explorerille" tämän sivun latauksen yhteydessä.

Internet Explorer oli myös Microsoftin monopolijutun ytimessä, mikä johti siihen, että Microsoft 10 vuoden ajan keksi itsensä uudelleen avoimen lähdekoodin ohjelmistojen mestariksi.

Uusi internet

Vilkkua eteenpäin tähän päivään. Web 3.0 -yhteensopivat lompakot ovat työkaluja, joita miljoonat käyttävät osallistuakseen hajautettujen autonomisten organisaatioiden (DAO:iden), yhteisölähtöisten DeFi-protokollien ja Metaversen uuteen rohkeaan maailmaan. Ne ovat näiden sovellusten portaali , aivan kuten selain oli portaali varhaisen Internetin verkkosivustoille. Pian niistä tulee oletusrajapinta uudelle internetille – maalle, josta he taistelevat.

Aiheeseen liittyvä: Web 3.0:n kolme ominaisuutta, jotka korjaavat sen, mikä meni pieleen nykypäivän Internetissä

Mitä enemmän asiat muuttuvat

Jälleen kerran meillä on monopoli, joka on tiellä. Se ei ole ilmainen ja avoimen lähdekoodin. Sivustot optimoivat sitä varten. Meidän on taisteltava tämän puolesta uudelleen. Aivan kuten IE:n rooli Web 2.0:n muovaamisessa, monet DApps- ja Web 3.0 -sovellukset ovat alkaneet optimoida MetaMaskille, nykyiselle digitaalisten lompakoiden markkinajohtajalle. Vaikka on totta, että käyttäjät kulkevat vähiten vastustavan polkua, tällä voi olla haitallinen vaikutus, että ekosysteemin sisääntulopiste jää ryhmittymän käsiin.

Aivan kuten IE, MetaMask on alkanut hyödyntää monopolistisia käytäntöjä ja aidattua puutarhaa, joka palaa Web 2.0:aan ja sen regressiivisiin liiketoimintamalleihin. Vaihdettuaan koodikantansa porrastettuun omaan lisenssiin, se nousi noin 500 000:sta yli 21 miljoonaan kuukausittaiseen aktiiviseen käyttäjään hieman yli vuodessa, kun valtavirta rynni Web 3.0:aan. Nämä samat käyttäjät maksoivat yli 237 miljoonaa dollaria palvelumaksuja sen lompakon vaihtotoiminnosta tänä aikana.

Näiden lukujen perusteella hanke keräsi 200 miljoonan dollarin pääomaa useilta eri yrityksiltä, mukaan lukien HSBC:ltä. Tämä oli hyvä ConsenSysille, MetaMaskin koodikannan omistavalle monialayritykselle. Siitä ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä käyttäjilleen. Tämän lisäksi entiset työntekijät ja osakkeenomistajat antavat nyt hälytyksen ConsenSysin osallistumisesta Wall Streetin yrityksiin, kuten JPMorgan – suhde, joka on ristiriidassa sen alkuperäisten näkemysten kanssa rahoituksen avoimuudesta ja hajauttamisesta.

Monet ovat kokeneet, että tämä kasvava markkinaosuus ja MetaMaskin Web 2.0 -lähestymistapa digitaalisten lompakoiden kehittämiseen paljastaa Web 3.0 -pinon potentiaalin. Hajautetut sovellukset ovat avanneet mahdollisuuksia osallistaville liiketoimintamalleille, jotka saattavat jäädä samoista avoimemman Internetin alkuperäisistä kannattajista. Liiketoimintamalleja, jotka voivat määritellä uudelleen työkalujen ja käyttäjien välisen suhteen.

Aiheeseen liittyvä: Web 3.0:n kolme ominaisuutta, jotka korjaavat sen, mikä meni pieleen nykypäivän Internetissä

Mutta niiden ei tarvitse pysyä samana

Historian ei tarvitse toistaa itseään. Tässä uudessa kontekstissa näemme paljon historiallisia kaikuja, kun on kyse Web 3.0:sta ja digitaalisista lompakoista. Edelleen tulee olemaan suljetun lähdekoodin, monopolin ylläpitämiä ohjelmistoja, ja tulee olemaan uudenlaisia avoimen lähdekoodin ja yhteisön ylläpitämiä vaihtoehtoja. Toisin kuin Web 2.0:ssa, käyttäjillä on nyt suurempi sananvalta päättäessään, mihin asiat etenevät. Heillä on nyt mahdollisuus rakentaa, hallita ja osallistua avoimen lähdekoodin ohjelmistojen etuihin, joita he voivat omistaa.

Web 3.0 on luomassa ympäristöä, jossa tekijänoikeuksista raskaat, aidatut puutarhat ja voittoa tavoittelevat Web 2.0:n liiketoimintamallit eivät toimi yhtä hyvin kuin ennen. Tällä pinolla kehitetyt projektit ovat avoimen lähdekoodin, koostettavia ja yhteisövetoisia. Kun puhumme teknologioista, jotka mahdollistavat ohjelmoitavan rahan, nämä yksityiskohdat ratkaisevat kaiken.

Aiheeseen liittyvä: Onko uusi hajautettu Internet tai Web 3.0 mahdollinen?

Web 3.0:n luonne on mahdollistanut sen, että mikä tahansa projekti voi haaroittaa minkä tahansa muun projektin koodikannan ja kehittää paremman vaihtoehdon – tilanteen, joka lopulta hyödyttää käyttäjiä. Samaan aikaan pääoman ja yhteisön kannustimien hajautettu saatavuus tekee kaikista hankkeista kykenevän tunkeutumaan markkinoille.

Tämä kääntää keskitetyn Web 2.0 -mallin päälaelleen ja tekee yhteisöstä luovan tekijän kaikissa Web 3.0 -projekteissa. Joitakin esimerkkejä tästä nähdään nykyisessä DeFi 2.0 -trendissä kohti protokollapohjaista likviditeettiä ja DAO:n kasvavaa ostovoimaa. Valitettavasti käyttöliittymä, jossa monet käyttäjät käyttävät näitä sovelluksia, on edelleen jumissa Web 2.0:ssa.

Mitä odottaa

Yhä useammat käyttäjät ovat tutustumassa Web 3.0:n mahdollisuuksiin. Jatkossa he odottavat, että käyttöliittymä, jota he käyttävät näiden sovellusten käyttöön, tarjoaa heille samat edut kuin itse sovellukset. Voi olla liian aikaista sanoa, mikä nykyinen projekti jakaa Internet Explorerin kohtalon. Ei ole liian aikaista tietää, että Web 3.0:n käyttäjät haluavat omistaa osan ohjelmistosta, johon he luottavat digitaalisen omaisuutensa kanssa.

Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja tai -suosituksia. Jokaiseen sijoitus- ja kaupankäyntiliikkeeseen liittyy riskejä, ja lukijoiden tulee tehdä omat tutkimuksensa päätöstä tehdessään.

Tässä esitetyt näkemykset, ajatukset ja mielipiteet ovat vain kirjoittajan omia eivätkä välttämättä heijasta tai edusta Cointelegraphin näkemyksiä ja mielipiteitä.

Matt Luongo on Foldin, Keepin, tBTC:n ja Saddlen takana olevan kryptoyritystuotantostudion Thesis perustaja ja toimitusjohtaja. Sen perustamisesta vuonna 2014 lähtien Thesisin portfolio on palvellut miljoonia käyttäjiä, ja sen kokonaisarvo on yli 300 miljoonaa dollaria. Se tekee yhteistyötä Visan kaltaisten tuotemerkkien kanssa edistääkseen Bitcoinin ja muun digitaalisen omaisuuden käyttöönottoa. Matt Luongo on ollut sarjayrittäjä viimeisen vuosikymmenen ajan ja toiminut useissa teknisissä johtotehtävissä ennen kuin hän siirtyi kryptovaluuttateollisuuteen täysipäiväisesti vuonna 2014. Mattilla on tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkinto Georgia Techistä, ja hänen kotipaikkansa on Atlanta, GA, jossa hän on aviomies ja kahden lapsen isä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *