Bitcoin soft fork päivien päässä, kun Taproot-päivitys sulkeutuu

Taproot-päivitys asetettiin käyttöön sen jälkeen, kun Bitcoin-kaivostyöntekijöiden (kaivossolmujen) kesken oli saavutettu 90 prosentin yksimielisyys.

Tosimaailman käyttötapaukset ovat yksi tärkeimmistä käyttöönottoajureista jokaisessa kryptoekosysteemissä, mikä pätee myös Bitcoin ( BTC ) -verkkoon. Seuraavan seitsemän päivän aikana Bitcoin-protokolla käy läpi pehmeän haarukan Taproot-päivityksen nimissä, jonka tavoitteena on parantaa verkon yksityisyyttä, tehokkuutta ja älykkäiden sopimusten kykyä.

Taproot on Bitcoinin ensimmäinen suuri päivitys sitten elokuun 2017, jolloin otettiin käyttöön Segregated Witness (SegWit) ja johti Lightning Networkin lanseeraukseen . Edellisessä haarukassa pyrittiin ensisijaisesti korjaamaan transaktioiden muokattavuutta ja parantamaan Bitcoinin verkon skaalautuvuutta, kun taas Taproot-päivityksen tavoitteena on parantaa transaktioiden tehokkuutta, yksityisyyttä ja tukea älykkäitä sopimusaloitteita.

Taproot-päivitys asetettiin käyttöön, kun Bitcoin-kaivostyöntekijöiden (kaivossolmujen) keskuudessa saavutettiin 90 %:n yksimielisyys. Samana päivänä kesäkuussa 2021 Bitcoinin kehittäjä Hampus Sjöberg twiittasi ilmoituksen:

Taproot soft forkissa otetaan käyttöön Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST), joka ottaa käyttöön ehdon, jonka avulla lähettäjä ja vastaanottaja voivat allekirjoittaa maksutapahtuman yhdessä.

Lisäksi Taproot ottaa käyttöön myös Schnorr Signature -algoritmin, jonka avulla käyttäjät voivat koota useita allekirjoituksia yhdeksi yhtä tapahtumaa varten, mikä vähentää luonnostaan näkyvää eroa tavanomaisten ja multisig-tapahtumien välillä.

Schnorrin allekirjoitusmallia voidaan käyttää myös käyttäjän yksityisten ja julkisten avainten muokkaamiseen tavalla, joka voidaan todentaa jokaisen tapahtuman laillisuuden varmistamiseksi. Gregory Maxwellin tammikuussa 2018 esittämän alkuperäisen Taproot-ehdotuksen mukaan:

”Uskon, että tämä rakenne mahdollistaa suurimman mahdollisen anonymiteetin kiinteän osapuolen älykkäille sopimuksille tekemällä ne näyttämään yksinkertaisimmilta mahdollisilta maksuilta. Se saavuttaa tämän ilman ylimääräisiä kustannuksia tavallisessa tapauksessa, vedoten luonnollisiin tai epäkäytännöllisiin tekniikoihin, vaatii ylimääräisiä vuorovaikutuskierroksia sopimusosapuolten välillä ja ilman muiden tietojen kestävää säilytystä."

Tätä kirjoitettaessa Sjöbergin rakentama Taproot.Watch -verkkosivusto näyttää, että Taproot-päivitys aktivoidaan 14. marraskuuta 1020 lohkon onnistuneen lyönnin jälkeen.

Aiheeseen liittyvä: Bitcoin-verkkotunnisteet ennätyskorkeat päivittäisissä tilitysmäärissä

Juuri viime kuussa Bitcoin-verkoston päivittäinen selvitysarvo saavutti kaikkien aikojen ennätyksen suoritettuaan 31 miljardin dollarin arvosta ketjun sisäisiä transaktioita.

Verrattuna vuoden 2020 alkuun verkoston päivittäinen selvitysvolyymi on kasvanut 40-kertaiseksi, mikä on tukenut Bitcoinin yleistä käyttöönottoa El Salvadorissa ja muilla lainkäyttöalueilla.

"[Bitcoin-verkko] tekee tällä hetkellä ~ 190 000 dollaria sekunnissa. Vertaa tätä Visan 130 000 dollariin sekunnissa yhdysvaltalaisille asiakkaille ja 55 000 dollariin sekunnissa Mastercardille", On-chain-analyytikko Willy Woo sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *